Majoitu mukavasti saaristossa

fi sv en de

Suuntana Saaristo

Matkalla kiehtovassa saaristossa

Turun saaristossa on helppo matkustaa autolla, bussilla tai kaksipyöräisellä. Sillat, lossit ja yhteysalukset yhdistävät saaret toisiinsa ja mielenkiintoiset reitit kulkevat halki unohtumattoman kauniiden maisemien. Suurin osa lautoista liikennöi ympäri vuoden. Suosituin reitti on 250 km pitkä Saariston Rengastie. Se on helppo tunnistaa ruskeista matkailutiekylteistä. Kemiönsaarilla on omat upeat matkailureittinsä. Saaristolautoilla reittisi jatkuu aina Ahvenanmaalle saakka. Erilaisiasaariston karttoja saa Saariston matkailuneuvonnasta www.saaristo.org. Pääset myös ilman omaa venettä tutkimusretkelle upean ulkosaariston luontoon ja viehättäviin kyläsaariin, kun käytät yhteysaluksia ja paikallisia taksiveneitä. Pyydä meiltä Suomen Saaristovarauksesta Island Hopping -paketti. Matka kiehtovaan saaristoon alkaa osoitteesta www.suomensaaristovaraus. fi. Sieltä löytyvät lauttojen ja yhteysalusten aikataulut. Samalla voit varata majoitukset saaristossa.

Saaristomeren kansallispuisto kutsuu seikkailuun

Saaristomeri on yksi maailman kauneimpia saaristoja ja luonnon puolesta Suomen rikkaimpia. Saaristomeren kansallispuisto on karujen kallioluotojen, metsäisten saarten, vaihtelevan luonnon ja suurten selkävesien valtakunta. Kansallispuistossa yhdistyvät erämaisten saaristojen rauha ja perinnemaisemien viehätys. Lähde lumoavalle seikkailulle saaristojen sokkeloihin taikka hengähtämään avaran ulapan äärelle!

Voit liikkua kansallispuistossa omalla veneellä tai vuokrata veneen. Kansallispuiston saarille voi ottaa myös taksivenekyydin tai tutustua luontoon opastetuilla veneretkillä. Yhteysaluksilla matka taittuu saarille, joilta vielä löytyy ympärivuotista asutusta. Melojille saaristojen sokkelot ja aavat ulapat tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia reittivalintoihin.

Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukasta saa retkineuvoja ja vinkkejä alueelle. Luontokeskuksen näyttelyissä voi tutustua saaristoluontoon vedenpinnan ylä- ja alapuolelta. Saaristomeren monipuolinen luonto ja saaristolaiselämä tulevat tutuiksi kansallispuiston luontopoluilla sekä Jurmon ja Berghamnin luontotuvilla. Useilta saarilta löytyy myös tulentekopaikkoja ja telttailualueita sekä retkisatamia veneilijöille.

Heinä- ja elokuu ovat matkailijoiden sesonkiaikaa ja vain harva on kokenut saariston viehätyksen muina vuodenaikoina. Syysmyrskyllä tuntee luonnon voiman tuulen tanssittaessa rantaleppiä ja vaahtopäisten aaltojen vyöryessä vasten rantakalliota. Talvella voi kokea retkiluistelun vauhdin hurmaa ja ympäröivän luonnon hiljaisuutta huikaisevan kauniissa maisemassa. Kun perinnemaisemien kedot ja niityt puhkeavat talven jäljiltä kevätloistoon ja lintujen kevätsoidin käynnistyy, on aika osallistua perinteisiin luonnonhoitotöihin talkooleireillä. Suurenmoinen saaristo tekee lähtemättömän vaikutuksen vuodenajasta riippumatta.

Saaristomeren kansallispuisto kuuluu Euroopan kansallispuistojen PAN Parks –verkostoon, joka on osoitus kansallispuiston erämaisuudesta, poikkeuksellisista luontoarvoista ja korkealaatuisista virkistyspalveluista. Kansallispuiston kävijöitä palvelevat matkailuyritykset ovat sitoutuneet tukemaan luonnonsuojelua ja paikallisyhteisön elinvoimaisuutta. Sukella Saaristomerelle: www.luontoon.fi/saaristomeri

Jokamiehen oikeudet

Jokamiehenoikeudet pätevät saaristossa, mutta alueen luonto on haavoittuvaa.